Kućni ljubimci i napuštene životinje ostavljeni na milost i nemilost ljubiteljima pirotehnike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustarcija Foto:O.S.R.
Podelite vest

Najtraumiraniji u novogodišnjoj noći su psi i mačke, kojima ne retko strah izazvan petardama i vatrometima ugrozi i život. Veterinarka Jasna Ilieski za Srbija Vesti kaže da sredstva za smirenje poput bensedina i bromazepama nemaju nikakvo dejstvo na životinje, pa ih nema svrhe ni davati.

“Gotovo da nema načina zaštiti ih od stresa izazvanog petardama i vatrometom, osim da u stanu ili kući imaju neko mesto gde će se osećati sigurno. Mi, kao veterinari, na raspolaganju imamo samo anestetik koji dajemo preko injekcije, ali i to je stres za životinju, pa kad pogledate ni to nema svrhu”, kaže Ilieska.

Savet veterinarke je da ako vlasnici nisu u stanu sa svojim kućnim ljubmcima u novogodišnjoj noći, ostave upaljenu lampu, zatvore prozore i uključe tv ili radio kako bi  ublažili buku sa ulice.

Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji (Animal rescue Serbia) apelovalo je na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer njihova upotreba, osim što je zabranjena zakonom i može biti opasna po ljude, može da bude štetna i po životinje i okolinu.

To udruženje je navelo da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja i da psi i mačke često umiru od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke, dok se često dešavaju i povrede koje za njih budu mnogo ozbiljnije nego za ljude.

Buka je posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x