Kreni-promeni traži od REM-a eleborate na osnovu kojih su Pink i Hepi dobile nacionalne frekvencije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Incijativa “Kreni – promeni” danas je ispred sedište Regulatornog tela za elektronske medije (REM) organizovala performans emitovanjem delova rijaliti programa sa vulgarnostima kojim je ukazano da REM na to ne reaguje i krši zakon, kao i emiteri.

Novinarima je, pošto su predstavnci “Kreni – promeni” REM-u predali zahtev da im se dostave eleborati na osnovu kojih su televizije Pink i Hepi dobile nacionalne frekvenciju, pušten deo tonskog programa u kome učesnici rijati programa razmenjuju psovke, pretnje i uvrede.

“Nacionalne frekvencije su kao vazduh i kada se zagade jedini lek je primena zakona”, rečeno je na konferenciji za novinare ispred tri stolice sa plišanim majmunčićima sa natpisima Hepi, Pink i REM, pri čemu plišani majmunčić REM ima šapice na ušima.

Predstavnik “Kreni – promeni” Savo Manojlović je rekao da je REM-u predata inicijativa kojom se, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, traži dostava eleborata na osnovu kojih su televize Pink i Hepi dobile aktulene nacionalne frekvencije.

“Situacija je jasna, ukoliko je u tim elaboratima stajalo ono što se danas prikazuje na ovim televizijama, taj koji je to odobrio ne treba da bude smenjen i treba da završi u ludnici “, rekao je on.

Dodao je da je druga mogućnost da ukoliko ti eleborati ne ispunjavaju, odnosno, kako je naveo “drastično se razlikuju od onoga što ove dve televizije prikazuju, da to znači da one ne mogu da ponovo dobiju nacionalnu frekvenciju”.

Manojlović je naveo da nacionalna fekvencija znači da privatne televizije ulaze u neku vrstu javno privatnog partnerstva, odnosno javno privatnog ugovora.

Kazao je da privatne televizije to dobijaju da zadovoljavaju svoje privatne interse ali moraju da ispune javne kreterijume.

Smatra da “ukoliko te televiziju nemaju kulturni program, naučno obrazovni i dečiji program, moraju da izgube nacionalne frekvencije”.

“Posebno problematična je televizija Hepi jer je frekvenciju dobila kao dečija televija a udeo dečijeg programa u njenom programu je nula odsto”, rekao je Manojlović.

Istakao je da je “to prosta primena zakona”, te naveo da “Kreni – promeni” jedino što traži je primena zakona.

“Smatram da ne možete gašenjem zakona da prodajete nacionalnu frekvenciju, ne možete da prodajate pravdu tako da oni gaze nečiju decu, ne možete da prodajete državu tako što ne plaćate porez…”, rekao je on.

Upitan šta će “Kreni – promeni” da radi ukoliko Pink i Hepi dobiju i nove nacionalne ferekvencije, Manojlović je odgovorio da će ići “korak po korak” i da će i naredni koraci “biti pravni”.

Objasnio je da je namera da se prvo utvrdi sve u vezi postojećih eleborata za aktuelne nacionalne fekvencije tih televizija i da se potom organizuje javna raspava.

“Ono što podaci govore, čak i prema dosadašnjim izveštajiam stručne službe REM-a, ni televizija B92 ne ispunjava uslove da obnovi nacionalnu frekvenciju”, rekao je Manojlović.

Upitan o odgovoru vlasnika Pinka Željka Muitrovića i prikupljenih više od 1,5 miliona potpisa za emitovanje rijalitija, Manojlović je odgovorio da se u konkretnom slučju “ne radi o izbacivanju iz Zadruge”.

“To nije izbacivanje iz Zadruge, ili da li ste da neko ko je ošamario ženu izađe iz rijalitija… Zakon ne može da se postavlja tako što vi sada zlouptrebljavate nacionalnu frekvenciju da bi ste dobili novu i to jeste zlouptreba prava”, rekao je on.

Umetnik Lazar Tripković je ocenio da je medijski prostor zagađen i da liči na “prostore iz Sodome i Gomore” a ne na, kako je naveo, civilizovani prostor.

Ocenio je i da je do toga došlo zahvaljujući REM-u, te ukazao da je zakon jedina terapija i za pojedince bliske vlasti koji ga krše.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x