Kovačevski: ‘Vinska vizija Otvorenog Balkana’ postaje jedan od tri najveća svetska sajma vina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube KTV Televizija - Zvanični kanal printscreen
Podelite vest

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” (Wine Vision by Open Balkan) “prerasta u jedan od tri najveća sajma vina na svetu”.

On je to rekao na skopskom predstavljanju tog najvećeg regionalnog sajma vina koji će po drugi put biti održan od 16. do 19. novembra u Beogradu.

“Zemlje Otvorenog Balkana uvek su uvek bile zajedno i uvek biće zajedno na ovom prostoru. Međutim, razlika je u tome što kao sada nikada u prošlosti nismo sarađivali zajedno”, istakao je premijer Severne Makedonije.

Ta saradnja se, kako je rekao, “ogleda upravo preko događaja i preko ovakvih aktivnosti kao što je ‘Vinska vizija Otvorenog Bakana’, koji prerasta u jedan od tri najveća sajma vina na svetu”.

“Na tom sajmu koje smo napravili prošle godine u Beogradu, stvarno smo imali šta da pokažemo. Svi proizvođaći vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije su pokazali balkanski ukus najvalitetnijih vina”, rekao je Kovačevki.

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković je na skupu u Skoplju pozvala proizvođače vina, trgovce i kupce iz Severne Makedonije da dođu na drugu “Vinsku viziju Otvorenog Balkana” u Beogradu, od 16. do 19. novembra, kako bi sajam bio veći nego prošle godine.

“Ja vas molim da svi zajedno, pre svega prvo profesionalci, kupci i svi oni koji učestvuju u njegovoj proizvodnji, marketingu, propagnadi dođu i budu gosti Beograda, da nekako pomerimo brojke koje smo postavili prošle godine, koje nisu nimalo naivne”, rekla je Tanasković.

Istakla je da je na prvom sajmu učestvovalo više od 20 zemalja s preko 350 učensika, ali, kako je rekla, “mi to volimo ambicioznje i veće da pravimo iz godine u godinu”.

“Moram da citiram mog predsednika (Srbije Aleksandra Vučića) koji voli da kaže da je ‘Open Balkan’ pokazao kako Srbija, Severna Makedonija i Albanija mogu udruženim snagama da pokažu svetu koliko zapravo možemo. Mislim da smo pokazali ne samo da smo adekvatan partner zajedno koji ima šta da pokaže, nego partner koji je vrlo ozbiljan u onomo što radi i koji pomera granice iz godine u godinu ozbiljnim koracima”, rekla je ministarka poljprivrede Srbije.

Promociju sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” je u Skoplju organizovalo Ministarstvo poljoprivrede Severne Makdonije u, kako je saopšteno, bliskoj saradnji s ministarstvima poljoprvrede Srbije i Albanije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x