Komandant Kfor zatražio od predsednika SL Rakića da se udalje demonstranti ispred opštine Zvečan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je danas od predsednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

Tokom susreta sa Ristučijem, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

Kako izveštava Koha.net, Ristuči je najavio da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, “doći do pucnjave”.

“Ovo je objekat Opštine, objekat građana, gde rade naše porodice i mi ćemo ovde ostati. One koji su nepoželjni treba ukloniti. Ako želite da odete, stvorićemo vam prostor da odete”, rekao je Rakić predstavnicima Kfora.

Uočeno je pojačano prisustvo vojnika Kfora ispred zgrada opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubinom Potok.

Po obodu objekata opštine postavljene su i žičane ograde, dok je jedan broj građana počeo da se okuplja.

Za ponedeljak su najavljeni protesti u četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su sa pripadnicima kosovske policije, a od njih je zatraženo da oslobode Opštinu Leposavić kako bi se “zaposleni vratili u opštinu”.

U Zubin Potok, pred zgradu opštine stiglo je sedam oklopnih automobila Kfora. Neki pripadnici Kfora ušli su u zgradu.

U blizini objekata opština Zubin Potok, Leposavić i Zvečan je primetno veće prisustvo oklopnih vozila Kfora, javljaju reporteri sa lica mesta.

Milović (Srpska lista): Da se sklone duge cevi, ovo su mirni protesti

Predstavnik Srpske liste, bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je jutros da Srbi traže da se “duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina”.

On je, na protestu ispred zgrade opštine Zvenča, poručio predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Кforu, Unmiku, da zaštite srpski narod i upitao međunarodnu zajednicu kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u Ujedinjenim nacijama.

“Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade. Zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod”, poručio je Milović, prenela je Radio televizija Srbije.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x