Kamene ploče sa zidina Tvrđave otpale, Sotirovski kaže krivo rastinje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niške vesti
Podelite vest

Kamene ploče sa zidina niške Tvrđave počele su da se urušavaju na nekoliko mesta u Jadranskoj ulici u Nišu. Glavni krivac je rastinje, jer se koreni šire i izbacuju ploče iz ležišta, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona ističe da Zavod za zaštitu spomenika kulture nije blagovremeno obavestio Grad šta je potrebno uraditi kako bi se sačuvale zidine koje se ubrajaju među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu.

 „Zavod za zaštitu spomenika kulture do sada, na žalost, nikada nije obavestio Grad šta je potrebno da zajedno uradimo da sačuvamo zidine Tvrđave. Prošle godine smo uz saglasnost Zavoda čistili zidine, ali ne i korov, šiblje i drveće i sve ono što izlazi iz zidina. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture videćemo ovih dana kako i kojim  redom da krenemo. Tvrđava je pod zaštitom države i bez saglasnosti  Zavoda, Grad niti može niti sme nešto da radi“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sotirovski dodaje da je Grad do sada nekoliko puta aplicirao ka Ministarstvu kulture i turizma za određene projekte i upravo se priprema projekat vezan za Beogradsku kapiju koja se nalazi na Tvrđavi.

„Svakako ćemo se truditi da sačuvamo to kulturno-istorijsko blago, a u međuvremenu smo  imali važan sastanak sa Tikom, turskom agencijom koja radi projekte u zemljama gde postoje spomenici iz perioda turske vladavine. Nadamo se da će nas uvrstiti u važne projekte i da ćemo uz njihovu  finansijsku pomoć uspeti da revitalizujemo gradsku Tvrđavu koja je jedna od retkih sačuvanih objekata iz tog perioda“, kazala je Sotirovski.

U Ministarstvu turizma  je krajem 2020. godine gradonačelnica Niša potpisala aneks ugovora za revitalizaciju niške Tvrđave.

Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu.

Foto: Niške vesti

Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. veku nove ere  kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji.

Gradili su je Rimljani, Vizantijci i Srbi, rušena je i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma.

Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x