Jovanović: Pravo na dete razgrađuje pojam porodice i ugrožava pravo deteta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Miloš Jovanović Foto: printscreen Utisak nedelje NOVA S

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS) ocenio je danas da nije važno da li je reproduktivni materijal za vantelesnu oplodnju uvezen, već da ta praksa “suštinski i definitivno razgrađuje pojam porodice, odnosno krvnog srodstva i biološke filijacije”.

“Ta praksa zbog sumanute ideje da postoji nekakvo ‘pravo na dete’ ugrožava pravo deteta da zna ko su mu biološki otac ili biološka majka”, rekao je Jovanović za današnji Kurir.

Po njegovim rečima, komercijalizacija reproduktivnog materijala, odnosno njegova kupovina i prodaja, takođe otvara “ozbiljna etička pitanja”.

“Naprosto, ne može se i ne sme se sve tretirati kao roba. Sve je to poprilično čudovišno i po mom mišljenju, predstavlja jedan izrazito negativan civilizacijski tok”, naveo je on.

Jovanović je ocenio i da je izostala ozbiljna rasprava na tu temu, a da se jedini oglasio pokret Dveri, čija je argumentacija “potpuno promašila suštinu i u tom smislu bolje da se nije ni desila”.

Država je najavila da od 10. decembra počinje sa veštačkom oplodnjom reproduktivnim ćelijama koje stižu iz uvoza, kao i da je preuzela sve troškove koji će po pojedinačnom slučaju iznositi oko 7.000 evra.

Vlada Srbije usvojila je ranije ove godine uredbu kojom je omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x