Jorgić: Novčana pomoć države pred izbore je korupcija biračkog tela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Finanijski analitičar Branislav Jorgić izjavio je da februarska novčana pomoć mladim gradjanima od 16 do 29 godina i penzionerima, dva meseca pred izbore, predstavlja korupciju biračkog tela, dok najava pomoći za drugu polovinu ove godine, ukoliko ova vlast “preživi” aprilske izbore, predstavlja ucenu biračkog tela.

“Ova kampanja pomoći je politički korisna, ali je društveno štetna”, rekao je Jorgić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, pomoć bi možda mogla biti opravdana pod uslovom da je namenjena samo gradjanima na granici i ispod granice siromaštva.

“Medjutim, ta jednokratna pomoć neće gradjane izvući iz zone siromaštva, a stvoriće kod njih zavisnost od državnih davanja”, ocenio je Jorgić.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da bi ovakva pomoć mogla biti obnovljena i u drugoj polovini godine, ukoliko gradjani na aprilskim izborima ukažu poverenje postojećoj vlasti, što bi predstavlajo dodatni trošak od oko 400 miliona evra.

Jorgić je naveo da je javni dug Srbije danas oko 30 milijardi evra, što na 6,9 miliona stanovnika iznosi oko 4.300 evra po stanovniku pa će novo opterećenje budžeta za 800 miliona evra sigurno negativno uticati na ukupnu zaduženost Srbije.

“I na kraju, loše je mlade ljude navikavati na materijalno starateljstvo države. Izlazak iz začaranog kruga siromaštva moguć je jedino preko kvalitetnog i besplatnog obrazovanja, što bi mladima kasnije omogućilo da ne zavise ni od roditelja ni od države, već da svoju budućnost zasnivaju na svom radu”, rekao je Jorgić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x