Jedna petina gmizavaca širom sveta je u opasnosti od izumiranja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Oko 21 odsto od 10.196 analiziranih vrsta gmizavaca širom sveta je u opasnosti od izumiranja, prema novoj sveobuhvatnoj proceni hiljada vrsta objavljenoj danas u časopisu “Nejčr” (Nature).

Među vrstama koje su klasifikovane kao ugrožene, kritično ugrožene ili podložne izumiranju su i svetu poznate kraljevske kobre iz južne i jugoistočne Azije.

Slične procene prethodno su sprovedene za sisare, ptice i vodozemce koje su poslužile kao izvor informacija vladama dok odlučuju o granicama nacionalnih parkova i dodeljuju sredstva za zaštitu životne sredine.

Studija o gmizavcima u kojoj je učestvovalo oko 1.000 naučnika i 52 koautora započeota je 2005. godine ali je usporena zbog izazova u prikupljanju sredstava.

Koautor studije i zoolog Brus Jang rekao je da je za to razlog veća fokusiranost na očuvanje krznenih i pernatih vrsta kičmenjaka.

Morska iguana sa Galapagosa, jedini gušter na svetu prilagođen morskom životu, klasifikovana je kao podložna izumiranju.

Tom gušteru je trebalo pet miliona godina da se prilagodi moru i njegovim izumiranjem može biti izgubljeno  toliko evolucione istorije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x