Jedino stanište poljskog kukureka u Srbiji neće biti uništeno rekonstrukcijom pruge

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prof.Vladimir Randjelović PMF Niš
Podelite vest

Jedino poznato stanište poljskog kukureka u Srbiji, u doljevačkom selu Malošištu, neće biti uništeno prilikom rekonstrukcije pruge Niš-Brestovac, kažu u niškoj Kancelariji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Na opasnost od uništenja te strogo zaštićene bilje vrste upozoravali su proteklih dana biolozi, ljubitelji prirode i lokalni mediji u Doljevcu, pošto su radovi stigli do samog staništa koje se nalazi uz železničku prugu.

U niškoj Kancelariji Zavoda za zaštitu prirode Srbije kazali su da su sa izvodjačem radova dogovorili privremeno preseljenje poljskog kukureka i vraćanje na postojeću lokaciju, po okončanju rekonstrukcije.

Direktor niške Kancelarije Danko Jović kazao je da je humusni sloj zemlje sklonjen i odložen i da će biti vraćen po završetku radova.

“Humusni sloj zemlje, debljine dvadesetak ili tridesetak centimetara u kome se nalazi seme te biljke biće pažljivo sklonjen i odložen na stranu dok se gradjevinski radovi završe. Nakon toga humus će biti vraćen na sadašnju lokaciju”, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, to je najadekvatniji način da se poljski kukurek sačuva. “Ne selimo biljke, jer one nisu opstale na odredjenom mestu bez razloga već zbog toga što im pogoduju odredjeni mikroklimatski uslovi”, objasnio je Jović.

On je kazao da se poljski kukurek javlja sporadično duž pruge Niš-Leskovac, a najbrojnija njegova populacija je pored pruge u Malošištu, u staništu dužine par stotina metara.

“Nemoguće ga je zaštiti duž cele pruge, zaštitili smo stanište sa najgušćom populacijom. To jeste jedino stanište poljskog kukureka u našoj zemlji”, kazao je Jović.

Prema podacima lokalnih medija u Doljevcu, polјski kukurek u Malošištu raste na površini od oko dva hektara hektara koja je najvećim delom u javnoj svojini, oko 97 odsto, dok je ostatak u privatnoj.

Ministarstvo zaštite životne sredine minulog juna je zaštitila stanište, proglasivši ga za zaštićeno područje treće kategorije. To znači da bi ubuduće na tom mestu trebalo da bude zabranjeno odlaganje otpada, košenje pre sazrevanja plodova, odnosno u prvoj polovini godine, korišćenje herbicida za uklanjanje korova pored železničke pruge i radovi na održavanju pruge koji bi mogli da naruše stanište i populaciju polјskog kukureka.

Foto: profesor Vladimir Randjelović PMF Nis

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x