Izložba „Put pravih vrednosti“ u Požarevcu do 13. oktobra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu će u petak, 30. septembra 2022. godine biti otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravnih vrednosti“. Ovom izložbom koja će trajati do 13. oktobra, zvanično će biti završena Evropska nedelja sporta.

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevina Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Na izložbi je predstavljena hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Izložbu će otvoriti gospodin Saša Pavlović, gradonačelnik grada Požarevca i gospodin Mirko Nišović, član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijski šampion i vicešampion u kajaku iz Los Anđelesa 1984.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine. A ono što ovu izložbu čini posebnom i što svaki ljubitelj sporta treba da vidi, su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

Organizacija: Olimpijski komitet Srbije i grad Požarevac

Autor: Nataša Janković

Lokacija: Galerija savremene umetnosti Narodnog muzeja, ul. Stari korzo 19, Požarevac

Otvaranje izložbe: 30.09.2022. u 16:30

Podrška: Sufinansirano sredstvima programa Evropske unije Erasmus+

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x