Izlivanje mazuta u reku Rašku veoma opasno, slede dugoročne posledice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 video printscreen
Podelite vest

Izlivanje mazuta iz novopazarske Gradske toplane u reku Rašku imaće veoma štetan uticaj na biljni i životinjski svet i ostaviće dugoročne negativne posledice na sav živi svet u toj reci, ali i na ljude, ocenio je biolog Dejan Mirčić.

On je za radio Sto plus rekao da je toksičan efekat koji je sada vidljiv trenutan, ali da će izlivanje te supstance u budućnosti imati i hroničan, odnosno, dugoročan efekat.

“Prvo što se nadje na udaru je obično beskičmenjačka fauna, ali naravno i ribe i vodozemci. S obzirom da je u takvim ekosistemima sve povezano i medjusobno uslovljeno, ne postoji način da se negativni efekat posledično ne odrazi na sve članove rečnog ekosistema”, rekao je Mirčić.

Ocenio je da je šteta na nivou reke Raške ogromna i da će izlivanje mazuta imati uticaja na ostale reke kojima je ona pritoka, što se kako je dodao, već vidi u pomoru ribe u Ibru.

“Kada govorimo o akutnom toksičnom efektu on je već prošao, neke životinje su uginule, poremetio se kvantitativni odnos i narušen je dodatno, ionako već prilično devastirani ekosistem. Hronični efekat će tek nastati i to je nemoguće izbeći, ostaviće traga što god mi uradili”, ocenio je biolog.

Upozorio je da vodu iz reke Raške ne treba koristiti za zalivanje povrća u baštama jer konzumiranje takvih namirnica može izazvati niz negativnih posledica u organizmu ljudi, koje uključuju nagomilavanje teških metala, mutacije na molekularnom nivou, a potom i razvoj karcinoma.

“Naš problem je puno veći od trenutnog sa mazutom u reci. Nisam video da je iko od relevantnih subjekata ikada izašao sa bilo kakvim rešenjem za brojne ekološke probleme. Naprotiv, nas se uporno anestezira sa obesmišljavanjem alarmantnih brojki o zagadjenosti životne sredine i tako dodatno usporava u rešavanju problema kao da će se ignorisanjem oni rešiti sami od sebe”, naveo je Mirčić.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x