Institut za transfuziju: Zalihe krvi dovoljne za jedan dan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ahmad Ardity / Pixabay
Podelite vest

Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno ime zalihe krvi za jedan dan, operativni procesi još nisu ugroženi, ali neophodno je da svi građani koji mogu, narednih dana daju krv, izjavila je Ivana Rodić iz ovog instituta.

Ona je za RTS rekla da bi optimalno bilo da se prikupi 1.800 jedinica krvi nedeljno, da je 1.500 dovoljno za nesmetan rad, a uz pravlno upravljanje 1.300 jedinica je minimalna količina i dodala da je Institut na tom nivou od početka leta.

“Problem je nastao prošle nedelje kada smo prikupili 960 jedinica krvi. Sada nedostaje A pozitivna, Nulta pozitivna, sve krvne grupe negativnog RH faktora, a dovoljno ima samo B i AB krvne grupe”, rekla je Rodić.

Ona je objasnila da se ni jedna zdravstvena intervencija ne započinje bez zaliha krvi, a da je po pacijentu neophodno od jedne, do čak 40 jedinica, zavisi od težine operacije.

Zato je Institut za transfuziju krvi još jednom apelovao na dobrovoljne davaoce krvi da se odazovu pozivu i daju krv, jer je situacija složena zbog godišnjih odmora, vrućina, ali i povećanog broja zaraženih od korone.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x