Infostud: Visina plate u Srbiji najvažniji faktor pri odabiru posla

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: poslovi.infostud.com
Podelite vest

Visina plate postala je u Srbiji najvažniji faktor prilikom odabira posla, a na drugom mestu su dobri međuljudski odnosi, pokazalo je istraživanje portala za zapošljavanje, Infostud za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova.

Od 5.700  ispitanika, 2.300 je iz Srbije, a od ukupnog broja za njih 65 odsto je najvažnija zarada, a za 63 odsto međuljudski odnosi.

Mogućnost učenja i napredovanja je zadržalo, kako je navedeno u saopštenju, visoku treću poziciju (34 odsto), ali je primetno i da se sve veći značaj pridaje radnom vremenu (32 odsto).

Ispitivanje, u kome su učestvovali partnerski portali za zapošljavanje Infostuda iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Severne Makedonije, pokazalo je da je visina zarade na prvom mestu u gotovo svim zemljama regiona osim Slovenije, gde su dobri međuljudski odnosi i dalje na prvom mestu.

Na pitanje šta smatraju da je najbitnije za dobijanje posla, najveći broj ispitanika iz Srbije smatra da su to znanja i veštine, kao i motivacija i želja za zaposlenjem. Radno iskustvo se našlo na trećem mestu, dok se formalno obrazovanje kao faktor našlo na poslednjem mestu (manje od tri odsto ispitanika).

Slična situacija je i u regionu gde su, uz ispitanike iz Srbije i ispitanici iz BiH i Hrvatske koji su istakli znanje i veštine, dok Makedonci i Slovenci veći značaj pridaju motivaciji i želji za zaposlenjem.

Kad je reč o očekivanoj zaradi, ispitanici iz Srbije u proseku očekuju 860 evra, što je 13 odsto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 evra, dok ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.640 evra u proseku, potom Hrvati sa 1.200 evra.

Najniža očekivanja u pogledu rasta plata imaju ispitanici u Severnoj Makedoniji, 770 evra, a ispitanici iz BiH imaju  20 odsto veća očekivanja nego prošle godine i prosek željene zarade sada iznosi 940 evra.

Strah od gubitka posla najveći je u Srbiji jer svaki treći ispitanik misli da bi mogao izgubiti radno mesto. Kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (34 odsto), a u najmanjoj meri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (14 odsto).

Od nezaposlenih ispitanika iz Srbije, trećina je nazaposlena tri meseca ili manje, 16 odsto je bez posla između šest i 12 meseci, dok čak 20 odsto ljudi na posao čeka duže od pet godina.

Više od polovine nezaposlenih (53) u Srbiji traži bilo kakav posao, bez obzira da li je reč o poslu u struci ili izvan nje, dok 36 odsto traži posao isključivo u struci, pokazalo je istraživanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x