I jug Srbije ima svoj PAČIR: Evo od čega potiče crvena boja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

KOPAJKOŠARA: Nenad Ranđelović
Podelite vest

Ovaj “obojeni” vodopad nalazi se na turističkom lokalitetu Kopajkošara na samo desetak kilometara od Svrljiga. Poslednjih godina puno se ulaže da upravo ova turistička destinacija zaživi punim plućima a poslednjih dana ovaj vodopad privukao je veliku pažnju ne samo meštana već i šire javnosti zbog vode koja je u ovom trenutku crvena i podseća na sve popularniju Banju Pačir u blizini Subotice.

“Zbog obimnih padavina poslednjih nekoliko dana i nanosa crvenog mulja u obližnjoj pećini Samar, voda je dobila ovu boju”, kaže za Vidi Srbiju Nenad Ranđelović, geograf-turizmolog.

U selu Kopajkošare nalaze se dve pećine Samar i Jezava, vodopad, izvor pijaće vode i još puno toga što poslednjih godina privlači sve veći broj turista. Ipak najviše pažnje ovih dana privukla je ova boja vode na vodopadu.

“Boja vode je crvena jer same stene sadrže dosta oksida gvožđa u sebi, odatle je i nanos takav”, siguran je Ranđelović.

KOPAJKOŠARA: Nenad Ranđelović

Kopajkošara ima veliki turistički potencijal i prema rečima Svrljižana potrebna je samo bolje uređena infrastruktura da u ovo selo nadomak Svrljiga dolazi veći broj gostiju. Ovde je u ponudi za obilazak simpatična etno postavka i vodopad koji je bukvalno naslonjen na čuvenu Samar pećinu, gde se nalazi česma pijaće vode i letnjikovac gde gosti mogu da se osveže čistom i uvek hladnom vodom.

Kopajkošara je postala naširoko poznata zbog podviga speologa Milutina Veljkovića koji se 1969. godine upisao  u Ginisovu knjigu rekorda po broju dana boravka u pećini Samar.

Milutin Veljković, koji je tada imao 34 godine, odlučio je da pokuša oboriti svetski rekord Francuza Anria Fiouta, tadašnjeg vlasnika rekorda, koji je 109 dana boravio sam pod zemljom, i uspeo je da pod zemljom izdrži 464 dana –  što je čak četiri puta više od tadašnjeg rekorda. Milutin je o svom boravku u pećini Samar napisao i izdao knjigu Pod kamenim nebom, baziranu na dnevniku koji je vodio tokom svog samovanja.

Od 1955. godine pećinski sistem Samar je zaštićen Rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x