Grad Leskovac dao novac osuđivanom nasilniku da brani žrtve porodičnog nasilja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Miodrag Stanković, predsednik Udruženja samohranih roditelja Leskovca “Tate i Mame”, koje je za osnivanje SOS  kancelarije za pomoć žrtvama nasilja od grada Leskovca na konkursu dobilo 250 hiljada dinara, dva puta je pravosnažno osuđen za nasilje u porodici. Stanković je pre dve godine izabran i za člana radne grupe pri Vladi Srbije od koje se očekuje predlog akcionog plana za sprovođenje nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici.

Stankovićev projekat dobio je na gradskom konkursu zeleno svetlo kao inovativan, iako u Leskovcu SOS telefon postoji od 1994. godine. Nakon otvaranja, sve relevantne institucije u gradu koje se bave problemima porodičnog nasilja, odmah su se ogradile, među prvima Centar za socijalni
rad.

Iz ove ustanove su potvrdili su sarađuju samo sa udruženjima koja imaju licence za rad za žrtvama nasilja, a potvrdili da Stankovićevo udruženje  “Tate i mame” takvu licencu nema.

Licencu ima Udruženje “Žene za mir”, koje pod ovim imenom radi sa ženama i decom, žrtvama porodičnog nasilja od 2007. godine. Samo u junu  je ovo udruženje preko SOS telefona imalo 48 poziva iz Leskovca i okoline.

“Nemoguće je da gradska komisija nije znala kome dodeljuje novac, posebno što komisiju čine ljudi iz Centra za socijalni rad. Nemoguće je da nisu znali da je Stanković dva puta osuđivan u toku 2016. godine, jednom na tri, drug put na pet meseci  zbog nasilja u porodici”, istakla  Ljiljana Nešić, predsednica UO Udruženja “Žene za mir” za TV NOVA S.

Po njenim rečima rad sa žrtvama porodičnog nasilja traži specijalnu obuku, jer se radi o izuzetno osetljivoj kategoriji  Javljanje na SOS telefon, takođe, jer od prvog kontakta zavisi da li će žrtva da stekne poverenje kako biste mogli da pomognete. Ona je ocenila da postojanje još jednog SOS telefona u Leskovcu može da deluje “zbunjujuće” na žrtve, posebno što je njihov telefon u ovoj funkciji skoro 30 godina.

Povodom Stankovićevog članstva u Radnoj grupi Vlade Srbije koja je zadužena za pisanje predloga akcionog plana nacionalne strategije za
suzbijanje porodičnog nasilja, Ljiljana Nešič je pisala državnoj sekretarki Stani Božović od koje očekuje odgovor.

Odgovor traže i lokalni portali Rešetka i  Stav. life koji su prvi došli do Stankovićevog imena iz kaznene evidencije. Oni od Vlade Srbije traže potvrdu, ili odricanje oko  Stankovićevog učešća u Radnoj grupi za pisanje novog zakona i strategije na suzbijanju porodičnog nasilja,  istakla je  Nataša Đorđević, novinarka portala “Stav.life” za TV Nova S.

SOS ofis koji  je  svečano otvoren  8. jula,  danas je zatvoren. Na spisku zvanica za otvaranje našlo se i ime Zorane Mihajlović,  ali se ona nije pojavila. Za sređivanje prostorija iz budžeta grada Leskovca , po projektu,  izdvojeno je 250 hiljada dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x