Godišnjica nekažnjenog zločina OVK nad pripadnicima policije kod Peći

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija foto: Vlada Republike Srbije

Na današnji dan navršavaju se 24 godine od jednog od najvećih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad pripadnicima MUP-a Srbije, za koji niko nije kažnjen, a u kojem su ubijena četvorica policajca i osmorica ranjena.

Reč je napadu pripadnika OVK pod komandom Mifara Šalje na jedinicu policije iz Peći koja je 6. jula 1998. godine dobila zadatak da evakuiše dve srpske porodice iz sela Lođe, kojima su pripadnici te ekstremističke organizacije prethodnog dana dali ultimatum da napuste svoje domove.

Nakon što je dobila zadatak da evakuiše porodice Vujošević i Radević iz sela Lođe, nadomak Peći, grupa od dvadesetak policajaca pod komandom kapetana Srđana Perovića krenula je prema tom selu, ali su ih u zasedi sačekali pripadnici OVK.

Prvi napad bio je odbijen i kada je policija sa evakuisanim bračnim parom Radević krenula prema kući Vujoševića, više desetina pripadnika OVK ih je ponovo napalo, a iz ručnog bacača je pogođeno vozilo na čelu kolone.

U napadu su poginuli policajci Mirko Radunović i Dejan Prelević, a nakon toga i Milo Rajković, dok je još osmoro njihovih kolega lakše i teže ranjeno: Goran Novaković, Dejan Drljević, Željko Novićević, Dragan Kešeljević, Vladan Krstović, Nenad Živković, Nenad Milajić i Borivoje Kuč.

Kapetana Srđana Perovića pripadnici OVK su zarobili i smestili u improvizovani zatvor u selu Lođa. Tokom ispitivanja su ga tukli i mučili, odsekli su mu uši i nos, kao i polni organ, vukli ga džipom kroz selo, a zatim su ga ubili pucajući mu u glavu, što je i potvrđeno naknadnom obdukcijom koju je sproveo lekar iz Prištine Slaviša Dobričanin.

Mučenje je trajalo pet dana a ubijenog Perovića su zakopali na kraju sela, zajedno s telom kolege Mila Rajkovića, koji je poginuo u napadu prvog dana.

Tek 16. avgusta, pripadnici policije i Jedinice za specijalne operacije uspeli su da organizuju akciju u kojoj su pronađena i izvučena tela Perovića i Rajkovića.

Izvršioci tog zločina nisu kažnjeni.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x