Gej lezbijski info centar: Hitno treba priznati istopolna partnerstva sklopljena u inostranstvu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Filmbetrachter
Podelite vest

Organizacija “Gej lezbejski info centar” pozvala je da po hitnom postupku reguliše da istopolna partnerstva, vanbračne i bračne zajednice srpskih državljana sklopljeni u inostranstvu budu priznati u Srbiji, kao međukorak do donošenja Zakona o istopolnim zajednicama.

U saopštenju navode da istopolnim parovima u Srbiji ne samo što nije dozvoljeno da sklapaju istopolna partnerstva, vanbračne i bračne zajednice, već im nisu priznata partnerstva, vanbračne i bračne zajednice koje su sklopljene u inostranstvu, čime država Srbija diskriminiše istopolne parove.

“S druge strane, Republika Srbija priznaje istopolna partnerstva, vanbračne i bračne zajednice diplomata koji službuju u Srbiji, čime protežira strane državljane, dok svoje diskriminiše”, navedeno je u saopštenju.

Gej lezbejski info centar je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 5. septembra presudio da je Bugarska prekršila prava istopolnog para nepriznavanjem njihovog braka sklopljenog u inostranstvu.

“Srbija kao članica Saveta Evrope mora poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava”, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik centra Predrag Azdejković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x