Film ‘Da li ste videli ovu ženu’ pobednik Festivala autorskog filma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Festival autorskog filma printscreen
Podelite vest

Film “Da li ste videli ovu ženu” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića pobednik je ovogodišnjeg izdanja Festivala autorskog filma (FAF) i osvajač “grandpri” nagrade “Aleksandar Saša Petrović”.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je filmu “Sigurno mjesto” Juraja Leotića, saopštili su večeras organizatori festivala.

Žiri takmičarskog programa FAF-a, u kojem su bili Teona Mitevska, Omar El Zohari i Serž Bozon u obrazloženju je naveo da oba filma predstavljaju “dašak svežeg vazduha u načinu na koji prezentuju stvarnost”.

“Prvi ne prati nikakva pravila i ne nameće sebi nikakva ograničenja, već odvažno ide napred uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti, dok se drugi koristi minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti. Oba filma su važna za region jer predstavljaju glas nove generacije”, navodi se u obrazloženju.

U ime žirija, na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja, Serž Bozon je proglasio i ostale pobednike festivala, a nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario osvojio je film “Oduzimanje” iranskog autora Manija Hađiđija.

Žiri je dodelio i specijalno priznanje glumcu Arsvendiju Beningu Svari za glavnu ulogu u filmu “Autobiografija” reditelja Makbula Mubaraka.

Filmovi “Planina” Tome Salvadora i “Bajka” Aleksandra Sokurova dobili su nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića, a film “Planina” dobio je i nagradu “Aleksandar Petković” za najbolji snimateljski rad.

Nagrada “Najhrabriji film Hrabrog Balkana” pripala je filmu “Pelikan” autora Filipa Herakovića, a specijalno priznanje iz te selekcije dobio je film “U ramenima” Tare Gajović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x