EURO U19 I Selektor Jović i kapiten Petković pred meč sa Izraelom: Da ostanemo skromni, onda su čuda moguća

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Photo by Seb Daly - UEFA/UEFA via Sportsfile
Podelite vest

Omladinska reprezentacija Srbije (U19) ostvarila je ogroman uspeh plasmanom na Prvenstvo Evrope u Slovačkoj (18. jun – 1. jul), a u nedelju 19.juna od 17,30 kreće u novi pohod, sa željom da napravi novi iskorak i ponovo obraduje fudbalsku Srbiju.

Rival je Izrael, najprijatnije iznenađenje u kvalifikacijama. Kasnije slede i dueli sa Engleskom (22.jun) i Austrijom (25.jun). Dve najbolje selekcije iz grupe izboriće plasman u polufinale, automatski i odlazak na Prvenstvo sveta za igrače do 20 godina, koje se iduće godine održava u Indoneziji.

Od 16.juna ekspedicija Srbije boravi u Slovačkoj, mestu Vihnje. Selektor Aleksandar Jović sa svojim stručnim štabom odradio je dva treninga. Važno je istaći da je Srbija plasmanom među osam najboljih selekcija u Evropi, iza sebe ostavila mnoge reprezentacije iz fudbalski daleko razvijenijih zemalja, jednu Španiju, Nemačku, Portugaliju, na kraju krajeva i Holandiju koju su eliminisali u direktnom susretu.

Pred nama je jedan mnogo lep turnir, posle godinu dana i mnogo odigranih utakmica, dva kvalifikaciona turnira – ističe selektor Aleksandar Jović.

Plasirali smo se među osam najboljih selekvcija u Evropi i sada imamo novi cilj, nove želje i ambicije.

Srbija se nalazi u možda najnezahvalnijem položaju u odnosu na ostale učesnike. Nikad se nije dogodilo da u svega nekoliko dana, sada zbog situacije u Ukrajini, igrate veoma zahtevne kvalifikacije, a onda posle nekoliko dana i grupnu fazu na Evropskom prvenstvu. Koliko je to otežavajuća okolnost?

Da li je ekipa uspela da se odmori i pripremi za nove napore?

Sve ekipe koje su došle u Slovačku, nisu tu slučajno. Osvajanjem prvog mesta u svojim grupama pokazale su kvalitet i ispunile neke svoje ciljeve. Mo smo jedina ekipa koja je zbog poznatih razloga završila elit rundu kvalifikacija pre deset dana, dugo smo već zajedno, skoro četiri nedelje, pokušavamo da damo svoj maksimum. Ceo stručni štab radi na najbolji mogući način kako bi bili od pomoći igračima i doveli ih ponovo u optimalno stanje za prvi meč sa Izraelom.

Izrael je možda i najprijatnije iznenađenje u kvalifikacijama. Bili su prvi u elit rundi sa Turskom, Škotskom i Mađarskom koja je bila domaćin turnira.

Mi ga ne tretiramo kao iznenađenje, već reprezentaciju koja je pravi dobre rezultate poslednjih godinu dana. Imali su 19 utakmica, prijateljskih i zvaničnih, izgubili su samo dve, a igrali su i protiv Španije, Francuske, Nemačke…

Mečevi u kojima su ostvarili pobedu ili igrali nerešeno. Radi se o veoma, veoma disciplinovanoj ekipi koja igra visok presing od prvog minuta, bore se do fanatizma. Igraju na kontra napade, imaju dva veoma brza igrača, jednostavno radi se o kvalitetnoj selekciji. Želim, ipak, da naglasim da se mi ne bavimo toliko njima, koliko pre svega razmišljamo o sebi. Igračima dajemo samo neophodne informacije, onoliko koliko je to potrebno.  Bavimo se uglavnom samo nama, da mi budemo naša najbolja verzija i da budemo bolji nego u prethodnoj utakmici.

Može li ta „naša najbolja verzija“ da napravi novi iskorak, novi uspeh plasmanom u polufinale koje vodi i na Prvenstvo sveta za igrače do 20 godina, koje se u maju 2023. godine održava u Indoneziji.

Znate kako, ta mogućnost postoji, sam plasman u polufinale, kao i da postanete šampion Evrope. Ali to je razgovor između nas, nije za svlačionicu. Naš fokus je samo na prvom sledećem protivniku, a to je Izrael. Dalje naše misli ne idu. Utakmica se igra u nedelju, mislim da smo dovoljno uradili i da smo se spremili za ono što nas očekuje, da meč sa Izraelom privedemo kraju na najbolji mogući način. Dakle, možemo da pričamo o očekivanjima, imam ih i ja kao selektor, imaju ih i igrači, ali naš zadatak je samo prvi naredni meč.

Nije tajna, za ovih nekoliko dana boravka u Slovačkoj, stalno ponavljate, apostrofirate jednu reč. Skromnost. Ponavljate je igračima, saradnicima. Uz rad, posvećenost, znanje, uloženi napor, skromnost je izgleda vaš put do svih ovih dobrih rezultata.

Iz skromnosti i poniznosti uvek dođu dobri rezultati. Igračima stalno govorim da puste druge da govore o njima, a da se oni fokusiraju na svoje zadatke, svoju igru i rade ono što najbolje znaju. Da igraju fudbal. Ova selekcija ima ogroman talenat, nažalost nisu tu i neki igrači koji su bili učesnici prošlog turnira, nisu sa nama iz određenih razloga, povreda ili manje minutaže. Imaju , ponavljam, veliki talenat, ali stalno im govorim da talenat bez rada ne znači ništa. Ako uz talenat ne postoji i težak rad, onda nemate ništa. Ostaje samo talenat koji može u jednom trenutku da presuši.  Samo talenat i težak rad donose uspehe – ne ostavlja dilemu selektor Aleksandar Jović.

Kapiten Nikola Petković ističe da ova generacija igrača ima svoje snove i pored činjenice da reprezentacija praktično nije imala vremena za odmor posle zahtevnih mečeva u Holandiji.

Nije nam prijalo to što smo morali da igramo elit rundu kvalifikacija praktično u istom mesecu kad se održava i Evropsko prvenstvo, ali uspeli smo da se i odmorimo i pripremimo, tako da jedva čekamo da počne šampionat – ističe Petković.

Već je ostvaren veliki uspeh plasmanom među osam najboljih u Evropi, može li ova generacija da načini novi iskorak…

Treba da zaboramo i arhiviramo uspeh iz Holandije. Fokus nam je sada samo na ono što nas očekuje u Slovačkoj. I treba da težimo plasmanu u polufinale. Idemo, ipak, od meča do meča.

Prvi rival je Izrael?

Ne treba da gledamo dalje od meča koji je pred nama. Gledali smo Izrael, dobra su ekipa, ali mislim da imamo veći potencijal od njih i da smo bolja selekcija.

Mnogi smatraju da je teže bilo doći do Slovačke, jer je kvalifikaciona grupa u Holandiji, sa domaćinom, Ukrajinom i Norveškom, možda bila zahtevnija od ove gde se nalaze Izrael, Austrija i Ebgleska?

Možda je istina, pogotovo što je u Holandiji samo prvak mogao da se nada plasmanu dalje, a ovde u polufinale ima mesta za dve selekcije. Bez obzira, mi i ovde idemo na prvo mesto.

Mnogi stručnjaci hvale generaciju 2003/o4. i vide je kao naslednike one generacije iz 2013. godine koja je osvojila Evropu u Litvaniji?

Spremni smo i možemo da ponovimo taj uspeh, ali to nije lako obećati. Imamo svoje snove – rekao je kapiten „orlića“ Nikola Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x