Dvoje urednika portala hongkonškog Stend njuza optuženi za pobunu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Senior editor of Stand News Ronson Chan, is surrounded by journalists outside his office after released from police station in Hong Kong, Wednesday, Dec. 29, 2021. Hong Kong police raided the office of the online news outlet on Wednesday after arresting several people for conspiracy to publish a seditious publication. (AP Photo/Vincent Yu)
Podelite vest

Policija Hongkonga danas je zvanično optužila za pobunu dva člana redakcije prodemokrartskog portala Stend njuz (Stand News), dan nakon što je izvela raciju u toj redakciji i uhapsila sedmoro zaposlenih.

Portal je nakon toga saopštio da prekida rad.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, dvojica muškaraca od 34 i 52 godine, optuženi su za “zaveru radi objavljivanja pobunjeničke publikacije”, ali njihova imena nisu saopštena.

Prema navodima lokalnih medija optuženi su urednici u Stend njuzu Čung Pui-kuen i Patrik Lam.

Ostali uhapšeni su zadržani na daljem ispitivanju.

Osim Čunga i Lama, uhapšena su još četiri bivša člana uprave Stend njuza, uključujući pevačicu Deniz Ho i bivšu poslanicu Margaret Ng. Uhapšena je i Čan Pui-man, bivša urednica prodemokratskih novina Epli dejli (Apple Daily) i Čungova supruga.

Sedmoro ljudi je uhapšeno po uredbi o krivičnom delu koja datira iz vremena kada je Hongkong bio britanska kolonija, pre 1997. godine, kada je vraćen Kini.

Osudjeni bi mogli da se suoče sa do dve godine zatvora i novčanom kaznom do 5.000 hongkonških dolara (640 dolara).

Stend njuz je u jučerašnjem saopštenju naveo da će obustaviti rad i da je otpustio svo osoblje.

Hapšenja i racija u redakciji Stend njuza deo su obračuna vlasti sa neistomišlejnicima.

Prethodno je policijska racija izvedena u redakciji sada ugašenog Epl dejlija, zaplenjene su kutije sa materijalom i kompjuterski hard diskovi i zamrznuti milioni imovine, što je kasnije primoralo novine da obustave rad.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x