Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Par mladih orlova krstaša uspešno leti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: pixabay.com/BarbeeAnne
Podelite vest

Par orlova krstaša, koji su se izlegli su na severu Banata u proleće 2021. su preleteli po više od 6.300 kilometara, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

To društvo je u saopštenju navelo da dva mladunca , “Mimu” i “Mihajla”, aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije.

“Od sredine jula pa do danas Mihajlo je preleteo 6.815 kilometara, a Mima 6,320 kilometara , nebom teritorija Srbije, Madjarske i Rumunije“, rekao je predtavnik tog društva Maksim Karanović.

Napomenuo je da mladim orlovima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega su svakodnevno praćeni.

“U slučaju neke opasnosti. i mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova“, dodao je on.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ornitološkim prstenovima omogućava prezicno praćenje ptica.

To donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati, dodaje se u saopštenju.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najredje ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla podseća to društvo.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x