Društvo sudija: Referendumsko ‘da’ omogućava bolji institucionalni okvir za pravosuđe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Pixabay/WilliamCho

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su gradjani odlukom na referendumu da podrže ustavne promene, „omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo“.

„Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosudju, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uredjenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa“, saopštilo je ovo strukovno udruženje čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije.

Kako je navedeno, „ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosudja i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva“.

„Veoma je važno da mediji nastave da prate rad pravosudja na način koji gradjanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja“, poručilo je Društvo sudija Srbije.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x