Đilas: Interes Srbije je da sledi politiku EU i ne ostane izolovana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je najveći interes Srbije da ne ostane izolovana i da se po pitanju uvodjenja sankcija Rusiji pridruži politici Evropske unije.

Đilas je na televiziji Prva istakao da on nije promenio svoj stav da sankcije ostavljaju katastrofalne posledice po obične ljude, a ne utiču na lidere, i da smatra da neće dovesti do prestanka rata, ali da je cela Evropa zauzela isti stav, čak i neke zemlje koje su uvek neutralne i da nije dobro što je Srbija ostala jedina izolovana.

“Mi moramo da razmislimo šta je dobro za Srbiju. Ne treba da vodimo politiku u interesu Evrope, niti SAD, niti Rusije, niti Kine, već da vidimo šta je u interesu Srbije. Naš interes je da Srbija ne ostane izolovana zemlja”, istakao je Đilas.

On je naveo da se Evropska unija ogrešila o Srbiju u poslednjih 30 godina, ali da 300.000 ljudi radi u kompanijama EU, da Srbija ima najveću ekonomsku razmenu sa EU, i da bez donošenja mera neće moći da izađe na tržište kapitala.

Đilas je rekao da se Rumunija koja je članica EU sada zadužila za obveznice sa šest odsto kamate, a Srbija neće moći ni to.

Lider SSP-a je dodao da će kriza zbog rata u Ukrajini zahvatiti celu Evropu, i da će se naročito odraziti na Srbiju kao jednu od pet najsiromašnijih zemalja Evrope.

Đilas je ponovio stav da je trebalo ulagati u poljoprivredu i energetiku, kao i da veruje da Srbija neće ostati bez hrane.

Kada je reč o ceni gasa, on je ocenio da cena od 270 dolara koju Srbija sada plaća jeste povoljna, ali da Nemačka plaća 250, Turska 210 dolara, uz ocenu da gas neće svakako proći kroz Madjarsku i Bugarsku i doći do Srbije, a da ga druge zemlje ne koriste.

Đilas je dodao i da toplane treba da naprave plan da ukoliko ne bude gasa, predju na mazut.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x