Direktorka Klinike Laza Lazarević: Vlada Srbije odlučuje o direktorima zdravstvenih ustanova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV Happy
Podelite vest

V.d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić, čiju ostavku traži deo zaposlenih u toj ustanovi zbog navodnog mobinga, izjavila je da o imenovanju i razrešenju direktora zdravstvenih ustanova odlučuje Vlada Srbije.

Ona je za list Danas, na pitanje da li će podneti ostavku, koju deo zaposlenih traži na protestima od septembra prošle godine, navela da “97 odsto zaposlenih u Klinici u poslednja četiri meseca trpi pritiske i pretnje nekolicine ljudi od ranije poznatih organima gonjenja, dokumentovano korumpiranih, nasilnih prema pacijentima i zaposlenima, sklonih falsifikovanju dokumentacije, kršenju radne discipline i profesionalne etike”.

“Protestuje nekolicina zaposlenih koji, u poslednjih 20 godina, nakon sličnih nereda, odlaze u Ministarstvo zdravlja i tako smenjuju direktore”, navela je Stašević Karličić.

Komentarišući to što deo zaposlenih tvrdi da od 2017. godine trpe različite vrste mobinga, v.d. direktorka “Laze Lazarević” navodi da pravni sistem Srbije za tako nešto predviđa pravnu zaštitu, a da klinika za šest godina “nema nijedan presuđen slučaj mobinga”.

Kada je u pitanju kvalitet rada, navela je i da su od 2019. zaštitniku prava pacijenata upućene dve žalbe od kojih je jedna odbačena kao neosnovana, dok 2022. nije bilo nijedne žalbe.

Deo zaposlenih je protestovao i ispred sedišta Socijalističke partije Srbije (SPS) za koju smatraju da štiti direktorku, ali ona navodi da nije aktivista nijedne političke partije i da je njen poziv pre svega poziv lekara, usmeren na dobrobit pacijenata, ali da “kao patriota i intelektualac svakako ima svoje političko opredeljenje”.

Upitana o tvrdnjama da su na klinici preminula dva pacijenta zbog “neadekvatnog lečenja”, Stašević Karličić kaže da zvanični podacima iz Protokola umrlih pokazuju da je od 2018. godine preminulo ukupno 12 pacijenata, da su ti podaci javno dostupni na sajtu, kao i da se klinička obdukcija vrši u skladu sa najvišim standardom kvaliteta.

Deo zaposlenih Klinike “Dr Laza Lazarević” protestuje od septembra 2022. godine i traži ostavku direktorke te zdravstvene ustanove jer tvrde da sa njom ne postoji komunikacija, da se prekomerno kažnjavaju, sele iz odeljenja u odeljenje i stalno premeštaju sa jednog radnog mesta na drugo, zbog čega je i ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila da će predložiti smenu direktorke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x