Direktorka KBC: Posledice kovida najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaPhoto/Milan Timotić/MO

Direktorka kliničko-bolničkog centra (KBC) „Bežanijska kosa“ Marija Zdravković izjavila je da su posledice kovida kod pacijenata koji su preležali tu bolest najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

„Smanjen kapacitet disanja, različite promene opstruktivno-restriktivnog tipa, zatim fokalni miokarditisi koji se u praksi ogledaju kroz aritmije. Najčešće te aritmije nisu toliko opasne, ali ima i onih koje su opasne po život“, rekla je Zdravković za Radio-televiziju Srbije.

Direktorka KBC-a je dodala da nije pravilo da pacijenti koji su imali težu kliničku sliku imaju i teže posledice kovida, ali je istakla da je kod onih koji su imali neko hronično oboljenje,  ono ubrzano i pogoršano tokom kovida.

„Mi to viđamo svaki dan, ili napredniji stadijum, ili srčane insuficijencije kojih ima dosta posle kovida, ili uznapredovalu koronarnu bolest, uznapredovalu bubrežnu insuficijenciju. Plućni bolesnici zaista imaju ozbiljnije komplikacije“, kazala je ona.

Zdravković je objasnila i da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji i da je od početka pandemije na KBC „Bežanijska kosa“ lečeno više od 61.000 pacijenata sa korona virusom.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x