Danas se obležava Dan lutkarstva Srbije, prva predstava izvedena 1933. godine u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Lutkarska sekcija Sokolskog društva je davne 1933. godine izvela prvu profesionalnu lutkarsku predstavu na srpskom jeziku u Novom Sadu, u zgradi Matice srpske. Srpski glumci su išli na obuku, a za prvu predstavu, „Kraljević iz podzemlja“, lutke i pozornica doneti su iz Ljubljane.

Prvi lutkarski teatar u Srbiji – Pozorište mladih osnovan je u Novom Sadu 1931.

Dr. Lazar Dragić, kasnije prvi pročelnik Pozorišta lutaka, poslat je najpre u Ljubljanu na kurs lutkarstva. Iz Ljubljane je stigla i prva velika pokretna pozornica, prvih 11 lutaka marioneta kao i delo koje će biti izvedeno. Na pozornici montiranoj u zgradi Matice srpske, u vežbaonici Sokolskog društva izvedena je, sa velikim žarom pripremljena, prva predstava “Kraljević iz podzemlja”.

Svoju salu Pozorište lutaka dobilo je 1936. izgradnjom Spomen-doma “Kralj Aleksandar I”, velelepnom i modernom zdanju izrađenom po projektu uglednog arhitekte Đorđa Tabakovića. Sala je imala 166 mesta a napravljena je i nova pozornica.

Tokom II Svetskog rata Pozorište nije radilo i pretrpelo je veliku štetu jer su lutke, scenografija, kostimi uništeni ili ukradeni.

Pod imenom Vojvođansko pozorište lutaka počelo je da radi odmah po završetku rata, ali uz velike teškoće. U pomoć je pritekao Žarko Vasiljević, tada upravnik Vojvođanskog narodnog pozorišta. Usledila je promena imena u Gradsko pozorište lutaka, zatim Pozorište lutaka, da bi 1968. Pozorište dobilo svoj današnji naziv.

Pozorište mladih je prvo lutkarsko pozorište u Srbiji i Vojvodini.

Večernja, kasnije Dramska scena, počinje da funkcioniše 1991. godine. Od tada u Pozorištu mladih funkcionišu dve scene: Scena za decu i Dramska scena, a predstave se igraju u Velikoj i Maloj sali. Za bezmalo osam decenija postojanja na scenu je postavljeno više od 300 naslova, odigrano više od 20.000 predstava, a videlo ih je blizu 3 miliona gledalaca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x