Dačić: Građani Srbije na izborima dali ubedljivu podršku proevropskim partijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u Haniji da su građani Srbije na izborima u aprilu dali veoma ubedljivu podršku onim političkim snagama koje rade na evropskim integracijama i koje ih imaju u samom vrhu svojih političkih i društvenih prioriteta

On je tokom obraćanja sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) na Kritu izjavio da pregovori Srbije za članstvo u EU traju 19 godina i da zbog toga kod građana Srbije “postoje i kolebanja i nedoumice oko toga da li je ostvarenje ovog cilja ustvari realno”.

“Kao što i u Evropskoj uniji već duže postoji takozvani ‘zamor od proširenja’, tako i u Srbiji i u regionu Zapadnog Balkana postoji svojevrsni ‘zamor od pridruživanja’ Uniji. Mi želimo da se obe strane razmrdaju i da taj zamor ostane iza nas. Srbija i ceo Zapadni Balkan zaslužuju da mnogo brže nego do sada budu valorizovane njihove želje i njihovi napori da se pridruže Evropskoj uniji”, rekao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju iz skupštine Srbije, Dačić je tokom obraćanja istakao privrženost Srbije radu PSSE i ovog Komiteta, u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i vrednosti.

“Naročito mi je zadovoljstvo što Parlamentarna skupština, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da pronađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona, kao i da identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu”, izjavio je Dačić i dodao da je uveren da će Srbija odmah nakon konstituisanja skupštine i vlade sa još većom energijom nastaviti reforme u sklopu pristupnih pregovora.

Istakao je da su svi zabrinuti zbog “krize usled oružane intervencije Rusije u Ukrajini, koja pored svih užasnih posledica po građane Ukrajine i čitavu Evropu, utiče i na dalje usporavanje integracije Zapadnog Balkana u EU”.

“Zato koristim i ovu priliku da pozovem i Savet Evrope i sve njegove članice da još jače nego do sada podrže naše napore za evrointegraciju, zato što smo duboko uvereni da je to jedini način da dođemo do pune stabilnosti i prosperiteta našeg regiona i svake naše države pojedinačno”, zaključio je Dačić.

On boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj gde će učestvovati na sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koja se održava u Haniji, na Kritu.

Sednica u Haniji je posvećena aktuelnim političkim pitanjima, a na dnevnom redu, između ostalog, su tačke posvećene evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izveštaju o Kosovu, što je posebno važno, naročito u svetlu zahteva za članstvo u Savetu Evrope koji je Priština podnela prošle nedelje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x