Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Lider Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre četiri godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je sa više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogodjen u ledja, a pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište u sudjenju za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Prema navodima tužilaštva, u slučaj ubistva Ivanovića umešano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocenio je da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, “kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica”.

Advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, izjavio je nedavno da se ne zna ko je ubio Olivera, ali se zna da “neko moćan prikriva sve snimke bezbednosnih kamera u Severnoj Mitrovici na kojima je zabeleženo kretanje ljudi koji su pratili i ubili njegovog strica”.

Ivanović je u intervjuu za Novi magazin kazao da je očigledno da ni posle četiri godine od ubistva nije sazreo trenutak da se nalogodavci i izvršioci privedu pravdi.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u hramu Svetog Save Beogradu upalio sveću za lidera Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, koji je ubijen na današnji dan pre četiri godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Zajedno sa Vučićem sveće su u pomen Ivanoviću upalili i njegova nevenčana supruga Milena Popović, premijerka Srbije Ana Brnabić i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Neposredno pre toga sveštenici hrama služili su pomen za Olivera Ivanovića.

Narodna stranka: Ko je ubio Ivanovića, vlast u Srbiji sramno ćuti

Predstavnici Narodne stranke (NS) danas su u Kosovskoj Mitrovici odali počast lideru Gradjanske inicijative Sloboda, demokratija pravda Oliveru Ivanoviću, ubijenom pre četiri godine.

Sveće na mestu ubistva Ivanovića upalili su potpredsednik NS Miroslav Aleksić, generalni sekretar Stefan Jovanović i poverenik Izvršnog odbora stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić.

“Ko je ubo Olivera Ivanovića”, nekoliko stotina gradjana zajedno sa opozicionim strankama krenuli su u šetnju povodom četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića. Protest je počeo u 12 sati, a okupljanja su najavljena i u Kosovskoj Mitrovici u 8.15, u vreme kada je Ivanović ubijen, na mestu atentata.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je da se istina o Ivanovićevom ubistvu neće saznati dok se ne promeni trenutna vlast.

“Nećemo zaboraviti niti ćemo prestati da tražimo ko ga je ubio. Do te istine teško ćemo doći bez smene ovog režima”, kazao je Veselinović za agenciju Beta.

Šetnja je počela kod Predsedništva, a planirano je da se završi kod crkve Svetog Marka. Gradjani nose transparente “Da li su metke poslali oni koji su crtali metu”, “Sa koliko nula se piše izdaja”, “Ko je ubio Olivera”, “Iskreno progovori državo”. Od opozicionih stranaka u šetnji je Demokratska stranka, pokret Oslobodjenje, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x