Čedomir Keco predsednik Udruženja Agroprofit: Velika šansa za izvoz goveda ne treba je propustiti!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Odgajivači tovne junadi i proizvođači mleka najavljeni izvoz ovih roba u Saudijsku Arabiju, što je rezultat poduže aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vide kao slamku spasa u ovoj proizvodnji.

Pomenuti izvoz za stočare dolazi u poslednjem momentu, jer se tov i proizvodnja mleka danima smanjuju zbog skupih hraniva i neodgovarajućih otkupnih cena.

Pre nekoliko dana, saznaje „AgroServis plus”, velike mlekare su u ličnim kontaktima sa farmerima obećale povećanje otkupne cene mleka, jer, kako su nam preneli farmeri, razumeju njihovu tešku situaciju. Međutim, to uvećanje se nije dogodilo, pa ponovo u pomoć dozivaju državu. Nije retkost da mleko preko posrednika u preradi završava i po ceni od 29-30 din/litar.

Klaničari, kojima je potrebna junad, izgleda da vrše poslednji „juriš” na tovljače, nudeći otkupnu cenu 2,5 ili 2,8 evra/kg žive mere, jer znaju, ističu stočari, da su pojedine farme ostale bez koncentrovane hrane. Broj tovljača je poodavno smanjen, jer nakon isporuke poslednjeg turnusa junadi nisu mogli da pokriju ostvarene troškove i da kupe novu telad.

O aktuelnoj situaciji u tovnom govedarstvu danas je razgovaralo i Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, i tom prilikom je zaključeno da je ugovor o izvozu junećeg mesa u Saudijsku Arabiju prvi korak ka oporavku ove grane stočarstva i da je neophodno da farmeri sada ne napuste ovaj posao i da ne podlegnu ucenama klaničara. Kao krajnje neprimerno i kao zloupotreba suše ocenjen je pokušaj otkupljivača da živu meru kvalitetne junadi kupe po 2,5 ili 2,8 evra/kg. Preporuka farmerima je da sačekaju sa prodajom, ako je to ikako moguće, i da ne prodaju junad, jer se izvoznici junećeg mesa, ako prate tržište u Saudijskoj Arabiji, mogu uklopiti u otkupnu cenu od 3,2-3,5 evra/kg žive mere.

Udruženje je proverilo da se u pomenutoj zemlji manje kvalitetna junetina prodaje za više od 10 evra/kg. Što se našeg tržišta tiče, cene u mesarama su odavno na nivou otkupa koji je naveden.

Prema nepotpunim podacima u ovom času u Srbiji nema više od 9.000 utovljene junadi, ali još više zabrinjava podatak da je broj krava daleko ispod petogodišnjeg proseka. Jedino je uvećano stado kvalitetnih tovnih krava i sada je veće od 12.000.

Udruženje je nedavno zamolilo Upravu za agrarna plaćanja da svim stočarima, koji su stekli pravo na podsticaje u ovoj godini, isplate novac da bi mogli kupiti hranu za zimu, koje je zbog suše sve manje i sve je skuplja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x