Brnabić: Srbija će ove zime biti među energetski najbezbednijim zemljama Evrope

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov/DS
Podelite vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u tehničkom mandatu izjavila je da je država dovoljno rano počela da se priprema za predstojeću zimu i grejnu sezonu zbog čega očekuje da će biti među energetski najbezbednijim zemljama Evrope.

Ona je istakla da će građani i privreda, odnosno investitori „proći mnogo mnogo bolje nego negde u Evropi i u smislu stabilnosti i u smislu cene“.

„Mi smo potpisali ugovore za kupovinu, odnosno uvoz dodatne količine uglja. Još uvek razgovaramo sa nekim dobavljačima da eventualno potpišemo i dodatne ugovore. Želim da budemo spremni za svaki scenario“, rekla je Brnabićeva .

Prema njenim rečima, Srbija je najbolje pozicionirana u Evropi po pitanju snabdevenosti gasom „zahvaljujći dogovoru između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina i uz podršku koju smo dobili od strane Mađarske za dodatna gasna skladišta“.

Podsetila je i da je već počelo utiskivanje gasa u skladište Banaski dvor.

„Ograničili smo na poslednjoj sednici Vlade i izvoz ogreva, produžili ograničenje izvoza drva za ogrev, kao i trupaca. Ograničili smo sada i cenu određenihdrveta i peleta“, rekla je premijerka.

Istakla je da nadležni u državi na dnevnom nivou imaju sastanke u vezi sa energetikom u svim oblastima: gas, biomasa, ugalj, drvna biomasa, hidrologija.

„Svuda je teško, a ova suša ne doprinosi ni tome da imate neku bezbednost i da akumulirate neku vodu za naše hidroelektrane, a to čini situaciju jako kompleksnom i sa prevozom i baržama zato što je Dunav, koji je naš način da dopremimo ugalj iz luke u Rumuniji, došao do 1,5 metra vodostaja, tako da barže samo mogu prazne da dođu“, kazala je Brnabićeva.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, ona je navela kako je važno to što će biti urađene identifikacione kartice za građane zemalja koje učestvuju u inicijativi – Open Balkan ID kartice.

„Te identifikacione kartice će služiti da bez čekanja prelaze granice, da možete da radite bez ikakve radne dozvole i u tom smislu sve postaje fleksibilnije tržište rada što mislim da će mnogo doprineti Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Verujem da će samo zbog toga imati dodatan priliv investicija za ovaj region i u ove zemlje koje su članice inicijative. Nadam se da će se ostali priključiti inciiajtivi“, kazala je premijerka.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x