Brnabić o odgovoru KFOR-a: Tražićemo dodatne garancije za bezbednost Srba na Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će Beograd tražiti dodatne garancije za bezbednost Srba na Kosovu posle odluke misije KFOR da odbije zahtev Vlade Srbije za povratak dela srpskih bezbednosnih snaga na to područje.

Brnabić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) ocenila da o karakteru tog odgovora “mnogo” govori činjenica da je srpskoj strani prosledjen na Badnje veče i posle napada na trojicu srpskih dečaka.

“Dobrodošla je podrška albanskih, holandskih, nemačkih, američkih i svih snaga, samo nije dobrodošla podrška srpskih bezbednosnih snaga. Meni to nije logično i suprotno je Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekla je premijerka novinarima u Dubaiju gde boravi u zvaničnoj poseti.

Ocenila je da je stav misije KFOR o bezbednosti na Kosovu jedno, a da je realnost na terenu nešto drugo.

“Realnost je ne samo da se Srbi na Kosovu i Metohiji ne osećaju bezbedno već da nisu bezbedni. Na Badnje veče su napadnuta trojica mladića, a to je samo poslednji u nizu incidenata kojih je u prethodne dve godine bilo više od 300 i niko za njih nije odgovarao”, kazala je Brnabić.

Ona je najavila da će Beograd nastaviti da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 i ostalih sporazuma, prvenstveno Briselskog i to u delu koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Očekujem da se dogodi ono što su naši medjunarodni partneri obećavali i da se u januaru krene sa formiranjem ZSO. To je moj fokus za januar i da se o tome razgovara na sastancima iduće nedelje”, navela je premijerka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x