Banje najpopularnije destinacije za odmor u Srbiji uz vaučere

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da turistički promet ukazuje na to da naši građani, ali i strani turisti sve više posećuju banje u Srbiji.

Matić je navela da su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Gornja Trepča, Sijarinska banja, Prolom banja i Lukovska banja najtraženije destinacije kod domaćih turista kada koriste turističke vaučere za odmor u Srbiji.

Ona je navela podatak da je tokom prvih šest meseci ove godine u banjama u Srbiji zabeleženo ukupno 268.615 dolazaka, što je za 35,4 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Ministarka je ukazala na to da je banje Srbije tokom prvih šest meseci 2022. godine posetilo 230.011 domaćih turista, što je rast od 27,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i 38.604 strana turista, što je više za 112 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Milion noćenja do kraja juna ove godine

U banjama je broj noćenja turista od januara do kraja juna ove godine iznosio 1.001.063, što je rast od 26,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, precizirala je Matić i dodala da su kod domaćih turista registrovana 847.182 noćenja (rast od 29,6 odsto), a kod stranih 153.881 noćenje (rast od 78,7 odsto).

Prema njenim rečima, privlačenje stranih turista je prioritet u razvoju banja i klimatskih mesta kao lečilišnih i turističko-rekreativnih destinacija, a jedan od osnovnih preduslova za to je unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i izgradnja savremenih spa i velnes centara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle godine je uložilo 123 miliona dinara u infrastrukturne projekte, kao i 10 miliona dinara u projekte edukacije, promocije i podršku manifestacijama u banjama, kao u jedan od načina da se unapredi kvalitet i raznovrsnost banjskih ponuda i dostigne standard banja iz regiona, dodala je ona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x