Babin zub

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Babin zub je dobio ime po izgledu, jer pogledom na ovu stenu stiče se utisak da se gleda u “bakine okrnjene zube”.

Ovo popularno  izletište se nalazi na Staroj planini u blizini Knjaževca i nalazi se na nadmorskoj visini od 1550 m. Sam planinski vrh je na 1758 m. nadmorske visine, odakle počinje uspon na Midžor, koji je najviši planinski vrh u Srbiji, sa visinom od 2169 m.

Stara planina najveća je planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma.

 

Pet meseci godišnje ova planina nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Skijaški centar

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”.

Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x