Austrija uvodi zaključavanje za sve stanovnike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: AP Photo/Michael Gruber
Podelite vest

Austrija od ponedeljka uvodi lokdaun za sve stanovnike, a od 1. februara će antikovid vakcinacija postati obavezna, objavio je austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg. Austrija je ovim merama postala prva zemlja u EU koja je preduzela tako oštre restrikcije zbog ponovnog skoka slučajeva kovida-19.

Šalenberg je rekao danas na konferenciji za novinare u Tirolu da se od ponedeljka uvodi zaključavanje za sve stanovnike, prvobitno u trajanju od 10 dana.

“Treba pogledati stvarnosti u oči. Uprkos više meseci ubedjivanja nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi da se vakcinišu”, rekao je kancelar posle sastanka sa guvernerima svih austrijskih pokrajina.

Većina prodavnica će biti zatvorena i kulturni dogadjaji otkazani, prenosi AP.

“Trajno povećanje stope vakcinacije je jedini način da se izadje iz ovog začaranog kruga”, rekao je Šalenberg navodeći da je to karta za izlazak iz pandemije.

Od 1. februara će u zemlji biti obavezno vakcinisanje od kovida.

“Ne želimo peti talas, ne želimo šesti ili sedmi talas infekcije”, rekao je Šalenberg za radio-televiziju ORF.

U Austriji su od ove nedelje uvedene mere zaključavanja za nevakcinisane stanovnike, koji nisu imali prava da napuste kuću sem za kupovinu, sport ili odlazak kod lekara.

Od sada će celokupno stanovništvo,  8,9 miliona, biti obuhvaćeno ovom merom. U zemlji je stopa vakcinacije 66 odsto, što je nešto manje od evropskog proseka, iako je uvedena zdravstvena propusnica još od proleća.

Nedavno uvedene mere o zaključavanju nevakcinisanih su dovele do jasnog povećanja broja zakazanih vakcinacija u centrima za vakcinisanje. Medjutim, broj slučajeva zaraze stalno raste, i stiže do nivoa nevidjenih od početka pandemije, tako je juče zabeleženo 15.000 novozaraženih.

U Evropi broj zaraženih od korona virusa takodje raste, i više zemalja je objavilo zaoštravanje restrikcija poslednjih dana, medju kojima i Švedska, Nemačka i Grčka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x