Arsić: Zbog odlaganja poskupljenja energenata inflacija u Srbiji sporije opada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay. com IADE-Michoko
Podelite vest

Inflacija u Srbiji sporije će opadati zbog odloženog poskupljenja energenata, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

Arsić je za N1 dodao da rast kamatne stope, ne samo u Srbiji nego i u Evropi sigurno utiče na usporavanje kreditne aktivnosti i smanjuje agregatnu tražnju.

On je rekao da će nakon povećanja cene energenata u januaru, taj efekat inflacije trajati dva-tri meseca, pa će da se iscrpi, a zatim sledi majsko povećanje cena energenata.

To znači da, kako je rekao, Srbija ove godine, radi ono što su druge zemlje uradile prošle godine.

“One su još 2022. značajno povećale cene energenata i to je kod njih uticalo na inflaciju u prošloj godini. Zbog toga što smo odložili poskupljenje energenata, opadanje inflacije kod nas će biti sporije”, ocenio je Arsić.

On nije želeo da procenjuje do kog nivoa će se referentna kamatna stopa NBS maksimalno kretati, ali je rekao da očekuje da rast kamatne stope sredinom godine bude zaustavljen.

Iz sveta dolaze, prema njegovim rečima, povoljni impulsi na kretanje cena u Srbiji.

“Pad cena u EU u decembru i januaru utiče da su uvozne cene niže. Naravno, tu uvek može da se dogodi neko iznenadjenje na tržištu energenata, ako se zakomplikuju odnosi izmedju Rusije i Zapada i ako opet dodje do rasta cene energenata, to bi dodatno poguralo inflaciju u svetu i u Srbiji”, rekao je Arsić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x