Infrastrukture železnica Srbije: Do kraja godine brzom prugom do Subotice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Direktorka “Infrastruktura železnica Srbije” Jelena Tanasković rekla je danas da očekuje da do kraja novembra, odnosno krajem godine, bude otvorena sa saobraćaj brza pruga od Novog Sada do Subotice.

On je za RTS rekla da je testiranje te pruge počelo u ponedeljak, a u utorak je krenula prva vožnja – brzinom od 50 kilometara na čas. Testiranje pruge obavlja nemačka nacionalna kompanija “Dojče ban”, a trajaće do 10. oktobra.

“Prva vožnja je išla brzinom od 50 kilometara na čas po nekom planu koji je unapred Dojče ban napravio sa našim ekspertima. Trebalo je prva dva dana da se vozi u toj brzini. Međutim, već juče je brzina podignuta na 70 kilometara na čas. Danas će probati da podignu brzinu na 100, 120 i 140. Ukoliko sve bude kako treba, nadamo se da bi sutra već mogla da se dostigne brzina od 200 kilometara na sat”, rekla je Tanasković.

Vožnja vozom od Beograda do Subotice trajaće 76 minuta

“Od Beograda do Novog Sada potrebno je 36 minuta, a od Novog Sada do Subotice vožnja treba da bude u trajanju od 41 minuta. Znači, do granice sa Mađarskom ćemo dolaziti za 76 minuta, kako danas pokazuju sva merenja. Inače, mi smo do sada putovali do Subotice iz Beograda za četiri sata i 37 minuta“, rekla je Tanasković.

Što se tiče mađarskog dela teritorije eksperti kineske firme koja je radila prugu u Srbiji, sele se na mađarsku stranu i nastavljaju svoj rad.

“Juče sam imala priliku da se sastanem sa kompletnom kineskom delegacijom koja je ovde radila u proteklom periodu i proteklim godinama na izgradnje ove deonice. Oni se sele, nakon što se pusti naša pruga, na mađarsku stranu, tokom sledeće godine bi trebalo da bude puštena i pruga do Budimpešte”, istakla je Tanasković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x