podeli
foto: privatna arhiva

Današnje domaćice sve manje spremaju jela za koja je potrebno mnogo rada i vremena. Pihtije ima skoro svaka niška kafana, ali se retko koja žena usudi da ih spremi u svojoj kući, a pravi su specijalitet ovog podneblja.

Nišlijka Biljana Marčić kaže da ne žali truda ni vremena, a pihtije koje je napravila preporučuje kao lek protiv virusa pred predstojeću zimu.

Biljana Marčić pihtije sprema čim dođu hladni dani. Kuva ih u svojoj letnjoj kuhinji, mada kaže da letnja kuhinja nije nepohodna i da se bez problema mogu spremiti u svakom stanu.

Evo i njenog recepta za količinu od dvanaest tanjira pihtija

Za dvanaest tanjira kvalitetnih pihtija potrebna je jedna sveža teleća noga i dve svinjske dimljene kolenice.

Pihtije se kuvaju u loncu od devet litara. Biljana nalije meso hladnom vodom, doda biber u zrnu i  kasnije dosoli ako je potrebno. Kaže da su kolenice obično dovoljno slane.

Kuva se oko četiri časa, dok se meso skroz ne odvoji od kostiju i raskuva uz malo dolivanje vodom.

U pripremljene tanjire rasporede se  tri glavice sitno seckanog i izgnječenog belog luka, nalije čorbom, a onda očišćeno i usitnjeno meso i kožice odvojeno od kostiju, ravnomerno podeli po tanjirima.

Najteži i najpipaviji deo posla oko pravljenja pihtija je odvajanje mesa od kostiju.

Za nekoliko sati pihtije se stegnu, a tek sutradan odlože u frižider ukoliko ne postoji hladna prostorija ili ostava.

“Pre služenja nožem isečem na kockice i pospem tucanom ljutom paprikom. Idealno je meze uz kiseo kupus i grejanu rakiju. Želatin iz pihtija čuva pluća, a beli luk, kiseo kupus i grejana rakija ubijaju sve viruse.”, podelila je Biljana Marčić “tajni” recept za dobre pihtije.

Srbija Vesti uz ovaj recept dodaju još i domaći ajvar. Prijatno!

* Portal Srbija Vesti preuzima deo vesti i po jednu fotografiju sa sajtova drugih medija, i postavlja link ka izvoru vesti. Portal Srbija Vesti ne snosi odgovornost za sadržaje linkova niti fotografije i video snimke koji su deo linka koji vodi na druge internet stranice. Ukoliko vest sadrži netačne navode, vređa ili krši nečija autorska prava, molimo Vas da nas odmah o tome obavestite na info@srbijavesti.rs kako bi sporni sadržaj bio uklonjen.

Ostavi odgovor

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Srbija Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Srbija Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Srbija Vesti se možete obratiti ovde: web {at} srbijavesti {dot} rs