Roštilj je sinonim za ukusan letnji provod, iako u njemu rado uživamo tokom cele godine. Ukusi s roštilja nisu samo za ljubitelje mesa, već i za vegetarijance, ali i za slatke zalogaje.
Još od kada je Prometej iz potaje bogovima uzeo vatru, pa je kao dobrog slugu i zlog gospodara poklonio ljudima, njen plamen povezuje gurmane kao retko šta drugo na planeti. Naime, nema tačke na kugli zemaljskoj gde se hrana nije pripremala na otvorenoj vatri, na žaru drveta ili ćumura.
Niko ne spori da su ta davna vremena prapostojbina roštilja, naziva koji ima čak tri značenja: to je istovremeno metod pripreme hrane, naziv za napravu ili aparaturu na kojoj se hrana sprema, ali i gurmanski događaj koji okuplja ljude.
Kod nas je odomaćeni izraz roštilj, a svetska slava pripada skraćenici i nazivima BBQ (barbecue ili barbeque), mada se i grill prišunjao ovom društvu. Opšteprihvaćena i osnovna razlika između roštilja i grila je u trajanju termičke obrade namirnica i vrsti toplote koja se koristi.
Za razliku od roštilja, na kom se namirnice pripremaju na laganoj, indirektnoj toploti pri čemu dim vatre daje specifičan, neponovljiv ukus, grilovanje predstavlja savremeniju, bržu pripremu na jačoj toploti, obično na električnim ili plinskim aparatima, bez mnogo dima. Profesionalci su od roštiljanja stvorili gastronomsku magiju na svim meridijanima. Mi se s pravom ponosimo Leskovcem, odnosno, kako kolokvijalno kažemo, leskovačkim roštiljdžijama.
Opširnije na hrana-pice-price.com
* Portal Srbija Vesti preuzima deo vesti i po jednu fotografiju sa sajtova drugih medija, i postavlja link ka izvoru vesti. Portal Srbija Vesti ne snosi odgovornost za sadržaje linkova niti fotografije i video snimke koji su deo linka koji vodi na druge internet stranice. Ukoliko vest sadrži netačne navode, vređa ili krši nečija autorska prava, molimo Vas da nas odmah o tome obavestite na info@srbijavesti.rs kako bi sporni sadržaj bio uklonjen.